- Πώς αναγνωρίζεται το βαλσαμόχορτο
- Πότε το συλλέγουμε και γιατί γύρω από τη γιορτή του Αϊ-Γιάννη
- Τα δραστικά συστατικά και τι κάνουν
- Οφέλη για πολύ ξηρό και τραχύ δέρμα
- Ο κανόνας του ήλιου
- Πώς τη μετατρέπουμε σε υδρόλυμα
- Τα προϊόντα μας με βαλσαμόχορτο
- Πώς να το χρησιμοποιείτε το βράδυ
- Οφέλη και κίνδυνοι: ποιος πρέπει να προσέχει
- Συχνές ερωτήσεις
Πώς αναγνωρίζεται το βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο είναι πολυετές ποώδες φυτό, ύψους τριάντα έως ενενήντα εκατοστών, με βλαστούς που φέρουν δύο ακμές και μικρά αντίθετα φύλλα. Τα άνθη είναι έντονα κίτρινα, με πέντε πέταλα και πολύ μακριούς στήμονες που τους δίνουν αναμαλλιασμένη όψη.
Υπάρχουν δύο σημάδια από τα οποία αναγνωρίζεται με σιγουριά. Το πρώτο κρύβεται στο όνομα: κρατήστε ένα φύλλο κόντρα στο φως και θα δείτε πλήθος μικροσκοπικών διάφανων κουκκίδων, σαν να είναι τρυπημένο. Δεν είναι τρύπες, αλλά αδένες με αιθέριο έλαιο, και από εκεί προέρχεται το λατινικό perforatum.
Το δεύτερο σημάδι είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Τρίψτε ένα κίτρινο άνθος ανάμεσα στα δάχτυλα και θα βαφτούν σκούρο κόκκινο έως μωβ. Αυτός ο χυμός δίνει στο φυτό ένα από τα λαϊκά του ονόματα και είναι ο λόγος που το παραδοσιακό λάδι βαλσαμόχορτου είναι έντονα κόκκινο.
Πότε συλλέγουμε το βαλσαμόχορτο και γιατί γύρω από τη γιορτή του Αϊ-Γιάννη

Το βαλσαμόχορτο φυτρώνει ελεύθερα στα ξηρά λιβάδια, στα όρια των χωραφιών και στα αραιά δάση.
Ο χρόνος συλλογής συμπίπτει με την πιο ανθεκτική βουλγαρική παράδοση γύρω από αυτό το βότανο: γύρω από τη γιορτή του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα, που στη Βουλγαρία λέγεται Enyovden, στα τέλη Ιουνίου, όταν το φυτό είναι σε πλήρη ανθοφορία. Το λαϊκό ημερολόγιο και η γεωπονία εδώ συμφωνούν, γιατί ακριβώς τότε η περιεκτικότητα των ανθών σε δραστικά συστατικά είναι η υψηλότερη.

Τα δραστικά συστατικά του βαλσαμόχορτου και τι κάνουν

Τα δύο ονόματα που ορίζουν το βότανο είναι η υπερικίνη και η υπερφορίνη. Η υπερικίνη είναι η κόκκινη χρωστική που βάφει τα δάχτυλα και βρίσκεται στις σκούρες κουκκίδες στην άκρη των πετάλων. Είναι επίσης η ένωση με την οποία συνδέεται η φωτοευαισθησία.
Δίπλα τους βρίσκονται φλαβονοειδή όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η υπεροσίδη, καθώς και τανίνες. Ακριβώς το φλαβονοειδές μέρος εξηγεί γιατί το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται στη φροντίδα του ξηρού, αντιδραστικού δέρματος.
Οφέλη του βαλσαμόχορτου για πολύ ξηρό και τραχύ δέρμα

Τα οφέλη του βαλσαμόχορτου για το δέρμα αναζητούνται εκεί όπου μια απλή ενυδατική κρέμα δεν αρκεί: στο πολύ ξηρό δέρμα που ξεφλουδίζει, τραβάει και τραχαίνει στους αγκώνες, στα γόνατα και στις κνήμες.
Το υδρόλυμα εφαρμόζεται αναραίωτο με βαμβάκι, ενώ στην Καταπραϋντική κρέμα το βαλσαμόχορτο δουλεύει μαζί με χαμομήλι και πρόπολη. Ο συνδυασμός δεν είναι τυχαίος: το χαμομήλι καταπραΰνει, η πρόπολη θρέφει και το βαλσαμόχορτο προσθέτει το φλαβονοειδές του μέρος.
Ο κανόνας του ήλιου
Είναι η μόνη σοβαρή προειδοποίηση σε όλη τη σειρά βοτάνων μας και αξίζει ξεχωριστή ενότητα.
Το βαλσαμόχορτο είναι φωτοευαισθητοποιητικό. Μην το εφαρμόζετε σε δέρμα που θα εκτεθεί σε δυνατό ήλιο τις επόμενες ώρες. Η θέση του είναι στη βραδινή φροντίδα ή ως φροντίδα μετά τον ήλιο, όταν η μέρα έξω έχει ήδη τελειώσει.
Πώς μετατρέπουμε το βαλσαμόχορτο σε υδρόλυμα

Ο ατμός περνά μέσα από την ανθισμένη μάζα, παρασύρει τις πτητικές ενώσεις και ψύχεται ξανά σε υγρό. Το υδατικό κλάσμα είναι το υδρόλυμα, όχι ελαιώδες εκχύλισμα και όχι αφέψημα.
Προσέξτε ότι το υδρόλυμα είναι διαυγές και όχι κόκκινο. Το κόκκινο χρώμα είναι χαρακτηριστικό του λαδιού βαλσαμόχορτου, όπου η υπερικίνη διαλύεται στο λίπος. Στο υδατικό κλάσμα σχεδόν δεν περνά.
Τα προϊόντα μας με βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο υπάρχει σε δύο αυτόνομα προϊόντα και σε μία μακροχρόνια ρουτίνα για ξηρό δέρμα.
Aνθόνερο από άγριο Βαλσαμόχορτο€13,99
Κρέμα για ψωρίαση, έκζεμα και ερεθισμένο δέρμα€24,99
Ψωρίαση RoutINA™€39,98
Δείτε όλη τη σειρά
Πάνω από 60 προϊόντα από 11 φυτά που καλλιεργούμε και αποστάζουμε μόνοι μας. Κρέμες, σαμπουάν, σαπούνια, άλατα, αιθέρια έλαια και υδρολύματα.
Δείτε όλα τα προϊόνταΚρέμεςΠώς να χρησιμοποιείτε το βαλσαμόχορτο το βράδυ
Οφέλη και κίνδυνοι: ποιος πρέπει να προσέχει
Στο βαλσαμόχορτο τα οφέλη και οι κίνδυνοι δεν είναι αφηρημένο θέμα. Δείτε τι είναι σημαντικό.
Τα φυτικά καλλυντικά είναι φροντίδα, όχι θεραπεία. Σε ψωρίαση, έκζεμα ή άλλη διαγνωσμένη δερματική πάθηση μπορούν να συνοδεύουν όσα έχει ορίσει ο δερματολόγος, αλλά δεν τα αντικαθιστούν.
Συχνές ερωτήσεις

10% έκπτωση στην παραγγελία σας
Χρησιμοποιήστε τον κωδικό blog10 στο ταμείο και κερδίστε 10% έκπτωση!

Η InaEssentials είναι βουλγαρική οικογενειακή μάρκα φυσικών και βιολογικών καλλυντικών. Η οικογένεια έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών σε δικές της φυτείες, και τα προϊόντα της συνδυάζουν την παράδοση αιώνων με το σύγχρονο και το καινοτόμο. Εφαρμόζεται κλειστός κύκλος παραγωγής - η οικογένεια ελέγχει όλη τη διαδικασία, από τη φύτευση μέχρι την παραγωγή και την εμφιάλωση των προϊόντων, ώστε να εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα.
Περισσότερα για τη διαδρομή της οικογένειας και για τη φάρμα θα βρείτε στη σελίδα Σχετικά με εμάς.
Σημαντικές πληροφορίες και πηγές
- European Medicines Agency, Committee on Herbal Medicinal Products, μονογραφία για Hypericum perforatum.
- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα.
- Κανονισμός (ΕΕ) 2018/848 για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.
- Οι συνθέσεις και οι τιμές σύμφωνα με τις σελίδες προϊόντων της InaEssentials τον Σεπτέμβριο του 2026.
Το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και ελέγχθηκε από την ομάδα της InaEssentials.
Οι πληροφορίες αυτού του άρθρου έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Τα προϊόντα της InaEssentials είναι καλλυντικά και όχι φάρμακα, και δεν προορίζονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών. Το κείμενο αφορά την εξωτερική καλλυντική χρήση. Για δερματικό ή άλλο πρόβλημα υγείας, καθώς και αν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε γιατρό. Κατά την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και για παιδιά συμβουλευτείτε ειδικό πριν ξεκινήσετε ένα νέο καλλυντικό προϊόν.


































