Οκτοκρυλένιο στα αντηλιακά: είναι επιβλαβές;

Οκτοκρυλένιο στα αντηλιακά: είναι επιβλαβές;

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε το αντηλιακό σας Διαβάζετε Οκτοκρυλένιο στα αντηλιακά: είναι επιβλαβές; 4 λεπτά

Εδώ και χρόνια, το ερώτημα αν το οκτοκρυλένιο είναι επιβλαβές ή όχι απασχολεί τους επιστήμονες, τους οργανισμούς υγείας και εμάς τους καταναλωτές. Υπάρχουν ανησυχητικές απόψεις που χαρακτηρίζουν το οκτοκρυλένιο ως ενδοκρινικό διαταράκτη καθώς και ως επικίνδυνη χημική ουσία για τn θαλάσσια ζωή.

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τι είναι το οκτοκρυλένιο, πώς λειτουργεί,  αν είναι ασφαλές το οκτοκρυλένιο, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

Τι είναι το Οκτοκρυλένιο;

Οκτοκρυλένιο


Το οκτοκρυλένιο είναι ένα χημικό φίλτρο που χρησιμοποιείται σε πολλά αντηλιακά για την προστασία και την απορρόφηση των υπεριωδών ακτίνων (UV). Είναι συνθετικό φίλτρο, που σημαίνει ότι δημιουργείται σε εργαστήριο και δεν απαντάται φυσικά στη φύση. Το συνθετικό φίλτρο χρησιμοποιείται για την προστασία από τον ήλιο και την αύξηση της αντοχής στο νερό και αλλά και για την διαύγεια των αντηλιακών.

χημικά φίλτρα και η δράση τους

Πώς λειτουργεί το octocrylene;

Η οκτοκρυλίνη λειτουργεί απορροφώντας τις υπεριώδεις ακτίνες UV και μετατρέποντάς τες σε θερμότητα. Αυτή η θερμότητα απελευθερώνεται στη συνέχεια από το δέρμα. Η δράση του είναι χαρακτηριστική όλων των χημικών φίλτρων. Είναι φίλτρο ευρέος φάσματος - προστατεύει από ορισμένες ακτίνες UVA (υπεύθυνες για τη γήρανση) καθώς και από ένα ευρύτερο φάσμα ακτίνων UVB (υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος).

Καθώς το χημικό φίλτρο απορροφάται από το δέρμα, μπορεί να δημιουργηθούν συσσωρεύσεις στο σώμα, οι οποίες οδηγούν σε βλάβη των ιστών και άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Χημική ουσία

Είναι ασφαλές το οκτοκρυλένιο?

Το οκτοκρυλένιο έχει εγκριθεί για χρήση σε αντηλιακά από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών, μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή που διοικείται από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε σε γνωμοδότηση ότι το οκτοκρυλένιο σε συγκεντρώσεις κάτω του 10% σε αντηλιακά προϊόντα είναι ασφαλές.

Η επιτροπή αναφέρει επίσης ότι είναι δυνατοί οι δερματικοί ερεθισμοί και οι αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της φωτοευαισθησίας, που προκαλούνται από το οκτοκρυλένιο. Οι επιστήμονες της επιτροπής δεν εκφράζουν συμπέρασμα σχετικά με τη μόλυνση των παράκτιων θαλάσσιων υδάτων από το οκτοκρυλένιο και δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις επιπτώσεις του στην ορμονική ισορροπία, αν και υπάρχουν τέτοιες μελέτες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα χημικά φίλτρα στα αντηλιακά και τι είναι αυτά στο άρθρο του ιστολογίου μας.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του οκτοκρυλενίου:

Πλεονεκτήματα:
  • Προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB

  • Βοηθά το προϊόν να απορροφάται εύκολα και να είναι ανθεκτικό στο νερό

  • Δεν αφήνει λευκά σημάδια

Μειονεκτήματα:
  • Πιθανός διαταράκτης ορμονών

  • Μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον

  • Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος, αλλεργίες και ευαισθησία σε ορισμένους ανθρώπους

ορυκτά φίλτρα και η επίδρασή τους στο δέρμα

Η ασφαλής εναλλακτική λύση - φίλτρα ορυκτών

Ενώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις πιθανές βλάβες ενός χημικού φίλτρου, συμβουλεύουμε έντονα τα παιδιά, τις εγκύους, τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα και αλλεργίες να μην χρησιμοποιούν αντηλιακά που περιέχουν οκτοκρυλένιο ή οποιαδήποτε χημικά φίλτρα όπως homosalate, avobenzone, oxybenzone κ.λπ.

Μια ασφαλής εναλλακτική λύση είναι τα φίλτρα ορυκτών, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Τα ορυκτά φίλτρα, γνωστά και ως φυσικά φίλτρα, είναι ανόργανες ουσίες που κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος και δρουν σαν καθρέφτης, αντανακλώντας τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV. Σε αντίθεση με τα χημικά φίλτρα, τα οποία απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες και τις μετατρέπουν σε θερμότητα, τα ορυκτά φίλτρα δεν αλληλεπιδρούν με το δέρμα. 

μητέρα απλώνει αντηλιακό στο παιδί της
  • Πολλά ορυκτά φίλτρα προσφέρουν προστασία τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.

  • Είναι κατάλληλα για παιδιά και άτομα με ιδιαίτερα αντιδραστικό και ευαίσθητο δέρμα, καθιστώντας τα ασφαλή. Δεν θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες.

  • Ορισμένα αντηλιακά φίλτρα ορυκτών προσφέρουν αντοχή στο νερό.

  • Δεν ρυπαίνουν τις ακτές και δεν θέτουν σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.

Σας ενθαρρύνουμε να διαβάζετε πάντα την ετικέτα του αντηλιακού που επιλέγετε και να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες του δέρματός σας. Η οικογένειά μας πάντα βασιζόταν σε λοσιόν με φίλτρα ορυκτών για να αποφύγουμε κάθε πιθανό κίνδυνο για την υγεία μας, καθώς και για να φροντίζουμε τη φύση.

Θα εκτιμούσαμε αν μοιραζόσασταν αυτό το άρθρο με φίλους ή συγγενείς, αν σας βοηθήσαμε!
*ΚΡΥΦΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ* Βιολογικό ανθόνερο μελισσόχορτου - Hydrolina για εγκαύματα δέρματος Βιολογικά προϊόντα Inaessentials LTD

Συμβουλές και κόλπα για μετά την Έκθεση στον Ήλιο που χρειάζεστε και δεν τα ξέρετε

Η ομάδα τηςInaEssentialsέχει ετοιμάσει χρήσιμες συμβουλές για τέλεια φυσική φροντίδα μετά τον έκθεση στον ήλιο. Γνωρίζετε ήδη ότι το μαγικό προϊόν είναι το 100% ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΕΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥ!Διαβάστε αυτό το άρθρο μέχρι το τέλος για να απολαύσετε όμορφο και υγιές δέρμα αυτό το καλοκαίρι!

Η Κοινωνική ευθύνη της InaEssentials

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πιστούς πελάτες μας, χωρίς τους οποίους τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό. Είστε όλοι μέρος αυτών των δωρεών και εκτιμούμε την υποστήριξή σας. Χάρη σε εσάς, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να επηρεάσουμε θετικά τις ζωές τους. Κάθε αγορά που πραγματοποιείτε συμβάλλει σε αυτόν τον σκοπό. Σας ευχαριστούμε, αγαπητή οικογένεια  της Ina!